Van stress, overspannenheid, burn-out… naar vitaliteit !

Overspannen medewerkers, toxische stress, burn-out… de cijfers liegen niet. Tegelijk komen er heel wat reacties los, gaande van ‘ongeloof’ tot ‘ernstig probleem’.

Tijdens mijn (meer dan 30-jarige) loopbaan als coach/trainer heb ik gemerkt dat de ‘waarheid meestal tussenin ligt’. Ja, ik ontmoet medewerkers die écht een ‘burn-out’ meemaken en ja, er zijn mogelijk ook mensen die een ziektebriefje met ‘burn-out’ meebrengen, waarbij achteraf blijkt dat het gaat over ‘bore-out’.

Maar dat is het punt niet… We zijn allemaal op zoek naar een manier om op een gezonde manier om te gaan met de VUCA-wereld (Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous). De druk stijgt, de changes gaan sneller dan ooit, het wordt complexer,…

Stress- en burn-out coaching is zeker aan de orde. Jammer genoeg start deze coaching maar al te vaak als het al ‘te laat’ is. De vraag is dus hoe we mekaar proactief kunnen helpen om gezond en vitaal te blijven.

Hierbij wil ik dan ook het idee van Annita Rogier (voorzitter VESB & trainer ‘Stress- en Burn-out coaching) ondersteunen om een systeem van ‘vitaliteit-cheques’ te lanceren. Lossen ‘vitaliteit-cheques’ dan alles op? Uiteraard niet, maar het kan mensen wel aanzetten om sneller proactief in dialoog te gaan met zichzelf…net zoals bij de ondertussen gekende loopbaancheques.

Ik geloof dat elke mens potentieel in staat is om zijn/haar leven zinvol te leven. Werk is daar een belangrijk onderdeel van. Ben ik dan een naïeve optimist? Naïef misschien, maar optimist zeker. Laat ons constructief samenwerken om hier werk van te maken, over de disciplines heen: bedrijven, management, coaches, psychologen, dokters, bedrijfsartsen… en niet in het minst de medewerker zelf !

Reacties zijn uiteraard welkom 😊

Ik wens jou een vitale, dynamische dag !

Jos

Jos Moons
About the author

Owner Bureau Jos Moons Trainer Coach